Legile justiției și soarta Secției de investigare a magistraților, discutate de ministrul Stelian Ion cu ambasadorii statelor UE

Legile justiției și soarta Secției de investigare a magistraților, discutate de ministrul Stelian Ion cu ambasadorii statelor UE
Ministrul Stelian Ion, la taifas cu ambasadorii statelor UE pe tema legilor Justitiei și soarta SIIJ. Aceștia au salutat trecerea legilor prin filtrul Comisiei de la Veneția / Foto - Alexandru Dobre - Mediafax
Publicat: 20/04/2021, 21:33
Actualizat: 20/04/2021, 23:36

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) – una dintre prioritățile lui Stelian Ion, conform propriilor declarații – a fost unul dintre subiectele principale ale discuției avute de ministrul Justiției, marți, prin videoconferință, cu ambasadorii la București ai statelor membre UE.

Pe lângă desființarea SIIJ, în timpul acestei discuții online au fost aduse în atenție și alte subiecte, respectiv pachetul legilor justiției, modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, dar și prioritățile Ministerului Justiției pentru finanțarea acordată prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Stelian Ion a pus accent pe importanța respectării, în procesul de legiferare, a recomandărilor cuprinse în rapoartele MCV, GRECO şi a avizelor Comisiei de la Veneţia.

”Progresele în justiţie sunt aşteptate şi vor fi apreciate în contextul MCV şi al Mecanismului privind Statul de Drept”

Diplomaţii participanţi la această întâlnire online au subliniat că ”progresele în domeniul Justiţiei sunt aşteptate şi vor fi apreciate în contextul MCV şi al Mecanismului privind Statul de Drept”.

Pe de altă parte, ambasadorii UE au salutat sesizarea Comisiei de la Veneţia de către Stelian Ion, afirmând că ”este foarte important ca legile să fie elaborate în deplin acord cu propunerile şi avizele acestui for”.

”Așteptările societății românești sunt foarte mari. În ultimii ani am exersat democrația şi am demonstrat că putem apăra principiile statului de drept în România. Vom folosi toate instrumentele de care dispunem, pentru a repara şi consolida independenţa justiţiei. În acest proces, contăm pe sprijinul Comisiei Europene şi al Statelor Membre”, a spus ministrul Stelian Ion, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Justiției.

Digitalizarea justiției, ”proiect major” pentru Stelian Ion

Referitor la proiectele incluse în PNRR, Stelian a precizat că proiectul major – a cărui finanţare se solicită prin PNRR – este digitalizarea Justiţiei.

Un astfel de demers este necesar, a spus Stelian Ion, pentru ”îmbunătăţirea accesului la Justiţie şi pentru eficientizarea funcţionării sistemului judiciar”.

Pe lângă acesta, sunt solicitate finanţări pentru îmbunătăţirea infrastructurii instanţelor, a penitenciarelor şi a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

CSM: ”SIIJ este singura structură de parchet aflată complet în afara oricărui control politic

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au condamnat, încă de la inițierea proiectului de desființare SIIJ, presiunile exercitate chiar de ministrul Stelian Ion asupra Justiției.

Plenul CSM a avizat negativ – în data de 11.02.2021 – proiectul Ministerului Justiției privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor (SIIJ), CSM apreciind  revenirea dosarelor în care sunt cercetați magistrați în competența DNA “este inacceptabilă” în lipsa unor garanții similare celor existente în dispozițiile actuale, cu privire la independența magistraților – componenta esențială a statului de drept. Acest aviz survine după ce anterior, în luna mai 2020, CSM avizase negativ un alt proiect legislativ având același obiect și, deci, același scop (mai multe amănunte AICI).

”SIIJ este singura structură de parchet aflată complet în afara oricărui control politic, în condițiile în care conducerea și procurorii acestei structuri sunt numiți exclusiv de CSM, pe o perioadă determinată, în condiții transparente, din rândul procurorilor cu vechime de minim 18 ani, cu garanții solide de profesionalism. De asemenea, competența revocării procurorilor SIIJ, din funcții de conducere și de execuție, revine tot CSM. În acest context, intenția și declarațiile ministrului justiției reprezintă o sfidare atât a avizului negativ al CSM, cât și a opinilor argumentate ale membrilor acestuia, care s-au declarat ferm împotrivă desființării SIIJ, fară reglementarea concomitentă a unor garanții substanțiale, similare celor deja existente în forma în vigoare a legii cu privire la independența magistraților, au transmis reprezentanții  AMR, UNJR, AJADO și APR.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Serialul-fenomen de pe Netflix. Așteptarea a luat sfârșit. Video
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...